Manuel Gerilim Düşümü Hesabı

Otomatik gerilim düşümü hesabında sistemdeki kablolar yetersiz kalındığında veya kablo kesitlerini ve prizi manuel seçmek istenildiğinde manuel gerilim düşümü hesabı yapılır. Manuel gerilim düşümü diyalog penceresi örnek bir proje için Şekil 3.2.2-A da verilmiştir.

Şekil 3.2.2 –A Manuel Gerilim Düşümü Hesabı diyalog penceresi

Şekil 3.2.2 –A da gösterilen diyalog penceresi üç kısımdan oluşur. Bu kısımlar sol tarafta görülen iletken kesitlerinin listesi, sağ üst kısımda tali pano ve kritik linye bilgileri, ve sağ alt kısımda kritik kolon hattı ve anahat bilgileri ile anapano bilgileri.

Eğer otomatik tablo yükleme cetveli çıkarılmışsa bu diyalog penceresi açıldığında anapano bilgileri Şekil 3.2.2 de görüldüğü gibi otomatik olarak girilir.

Kritik linye ve tali pano bilgileri için “Bir Priz Seçin” butonuna tıklanır. Buton tıklandıktan sonra bir tekli priz seçilir. Tekli priz seçilince Prizin Gücü, Kritik Linye Uzunluğu, Kritik Linye Kesiti, Priz Açıklaması, Tali Pano Adı , ve Tali Pano Kurulu gücü otomatik priz seçimiyle girilir. Tali Pano Eşzamanlı gücü ise priz seçiminde eğer önceden otomatik tablo yükleme cetveli ile tablo yükleme cetveli çizdirilmiş ise otomatik olarak girilir.Eğer tablo yükleme çizdirilmemiş ise Tali Pano Eş Zamanlı Gücü manuel olarak girilmelidir.

Eğer bina girişi tek fazlı ise “Bina Girişi Tek Fazlı” seçeneği işaretlenir.Eğer tali pano üç fazlı ise “Tali Pano Üç Fazlı Dağıtılmış” seçeneği işaretlenir.

Anahat kesiti ile kolon hattı kesiti açılır listeden seçilebileceği gibi sistemde olmayan bir kesit değeri de girilebilir.Eğer sistemde olmayan bir kesit girilecek olunursa bu kesite ait sürekli akım kapasitesi de girilmelidir.

Hesabı kontrol etmek için “Kontrol Et” butonu tıklanır. Hesabı çizdirmek için “Hesabı Çizdir” butonu tıklanır.